Het laatste nieuws en wetenswaardigheden!

De laatste nieuwtjes over diergedragstherapie en interessante wetenswaardigheden, maar ook leuke tips, recepten en meer!

Diergedragstherapie & Corona

‘De 
naweeën van Corona!’

Veel mensen werkten vanwege de Corona-regelgeving meer thuis dan normaal. Dit was ook voor je huisdier heel gezellig natuurlijk! Echter, het ritme en structuur waar je dier aan gewend was wanneer je normaliter naar je werk ging was hierdoor natuurlijk flink veranderd. Nu we weer meer naar kantoor gaan zal het voor je dier weer opnieuw flink wennen zijn. Het is dus niet zo dat ze ‘opeens’ niet meer willen luisteren, nee, het is puur doordat ze gewend (of verwend) zijn aan een andere situatie. Het is daarom van belang om weer structuur aan te gaan brengen. Wel met kleine stapjes, want de kans bestaat dat je dier last krijgt van verlatingsangst en dat moet ten alle tijden voorkomen worden natuurlijk. 

Heb je hier begeleiding bij nodig? Met veel gedragsproblemen kan ik je ook op afstand helpen. TTouch en met name Biotensor zijn heel goed inzetbaar met behulp van foto’s en filmpjes via e-mail. Heb je een probleem, schroom dan niet om contact op te nemen!

Je dier verwennen met wat lekkers!

‘Kijk dan toch, die ogen… die kun je toch niet weerstaan?

Wij wat lekkers, ons maatje ook wat lekkers natuurlijk! Dit doen we allemaal, ik ook. Probeer echter te kiezen voor een gezonde snack. Heel veel dieren (konijnen, schapen, maar ook honden) vinden -zelfs rauwe- wortels lekker. Deze hebben een zoetige smaak, maar zijn heel gezond en helpen zelfs dieren met overgewicht om af te vallen, hoe handig is dat!

Wil je toch wat extra’s doen voor bijvoorbeeld je hond, bak dan zelf verantwoorde hondenkoekjes, gemaakt van o.a. bloem en kippenbouillon. Gebruik een uitsteekvormpje in ster-vorm of in de vorm van een hondenkluif om het een extra feestelijk tintje te geven. Hierbij het recept voor ca. 16 koekjes, afhankelijk van de grootte van de gebruikte uitsteekvorm:

200 gram zelfrijzend bakmeel + 4 eetlepels zonnebloemolie + 100 ml kippenbouillon mixen tot een glad deeg. Deeg op stuk bakpapier uitrollen/platdrukken (geen bloem nodig) tot dikte van een stevig biscuitje. Dan met vormpjes uitsteken. Overige deeg weer even kneden en uitrollen en weer met vormpjes uitsteken totdat het deeg op is. Dan op 180 graden Celcius ca. 20 min. in de oven. Ze blijven ongeveer vier dagen lekker knapperig.

Een jong dier

‘Voorkomen is meestal beter dan genezen. Heb je een pup/jong dier? Dan is het van belang dat je deze vanaf het eerste moment een goede opvoeding geeft, zodat dit dier snel zijn plek vindt binnen je gezin…”

Heb je net een jong dier in je gezin opgenomen? Dan kan het verstandig zijn om een gedragstest te laten doen. Hierbij lopen we een vragenlijst door, waarbij we het dier een aantal tests laten ondergaan. Dit zijn hele simpele basisdingen, zoals hoe het dier reageert op een nieuw voorwerp in zijn omgeving of op een plotseling geluid.

Op basis van deze informatie krijg je snel een idee waar je op moet letten bij de opvoeding van je dier. Indien gewenst kan ik samen met je een plan van aanpak samenstellen. gedragstherapie en trainingsmethoen zoals clickertraining en TTouch kunnen hierbij aan bod komen.

Een ouder dier

‘Dier op leeftijd of een dier uit een asiel? Soms is hun achtergrond onbekend en onbekend maakt vaak onbemind. Maar ook met deze dieren kun je maatjes worden en vaak krijg je er verrassend veel voor terug.’

Zit, af, blijf! De oude commando’s zijn vaak wat star. Bij een dier dat alles nog moet leren kan dit prima werken, maar bij een volwassen dier ligt een en ander vaak net even iets anders. Sommige bewakingshonden worden bijvoorbeeld niet getraind met de standaard commando’s. Waarom niet? Je wilt toch niet dat de hond naar iedereen zou kunnen luisteren!

Geheel afhankelijk van je vraag en wat je wilt bereiken stel ik een plan op die past bij jouw situatie. Dit plan kan zowel gebaseerd zijn op basistechnieken, clickertraining en/of TTouch. Het hangt er helemaal vanaf wat past bij jouw situatie en de relatie met je dier.

Mocht je vraagtekens hebben bij woorden TTouch en Biotensor? Onder het kopje ‘aanbod’ heb ik alvast beknopt wat informatie voor je neergezet.  

Vachtverzorging

‘Soms heeft je dier wat hulp nodig!’

Info volgt.

Heb je een probleem, schroom niet om contact op te nemen!

 

Samen op pad 

Info volgt.

Met Maatjes Maatwerk krijg je weer contact met je dier!