Tellington TTouch®

De TTouch methode is nog niet heel bekend in Nederland en er valt veel over te vertellen, maar het is praktischer om dat te koppelen aan je specifieke vraag en situatie. Ik wil je echter een idee te geven wat TTouch voor jou en je dier kan betekenen. Omdat TTouch zoveel meer is dan alleen een methode voor gedragstherapie, heb ik dit even apart gehouden van (her)opvoeding. Echter, TTouch is, met name voor heropvoeding, prima te gebruiken.


Dit is TTouch

Linda Tellington Jones is de grondlegger van Tellington TTouch, oftewel in het kort: TTouch. Zij is begonnen met paarden, maar ontdekte al vrij snel dat deze methode op alle dieren toepasbaar is. De extra T in de naam TTouch staat voor Trust. Dit omdat zij bemerkt heeft dat vertrouwen een goede basis is om positieve verandering te bewerkstelligen. Respect en begrip tussen mens en dier staan hierbij voorop. 

De Tellington TTouch methode bestaat uit bepaalde aanrakingen (touches) en leidoefeningen, die ervoor zorgen dat bepaalde gedragspatronen en gewoontes doorbroken worden. Het dier wordt als het ware op een andere manier geprikkeld, waardoor ze kunnen loslaten en zich meer bewust worden van hun mogelijkheden, waardoor ze beter kunnen gaan bewegen. Dit is niet alleen goed voor de geest, maar stimuleert ook genezingsprocessen en is daarmee uitstekend te gebruiken bij revalidatie, ouderdomsklachten, blessures en wonden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt hiermee versterkt en kan zo voor verlichting zorgen in de klachten.


Zo werkt TTouch

Klinkt nog lekker vaag hè. Maar dat valt reuze mee: TTouch kent ruim 35 manieren van aanraking, maar deze aanrakingen zijn niet hetzelfde als massage. TTouches zijn oppervlakkiger; het gaat om subtiel het prikkelen van de zenuwen. Deze prikkelingen geven signalen af in de hersenen, waardoor het dier zich meer bewust wordt van het lichaam, waardoor mentaal een verschuiving plaatsvindt van denken naar voelen. Het brengt meer evenwicht in hoofd en lichaam en neemt mentale blokkades weg.

Daarnaast zijn er tal van leidoefeningen, waarbij het dier middels een riem of lijn of uiteindelijk zelfs los geleid wordt. Deze leidoefeningen stimuleren het dier tot verandering in houding en gewoontes en creëren ontspanning, wat het leren bevordert. In laag temp wordt een dier op een bepaalde manier –er zijn meerdere mogelijkheden- door een parcours geleid. Verder zijn veel van deze oefeningen eenvoudig in te bouwen in de dagelijkse wandeling.


TTouch spreekt de taal van je dier

TTouch vervangt nooit een behandeling van een dierenarts of dierenfysiotherapeut. Toch is wetenschappelijk bewezen dat het effect van deze methode zeer positief is. Zo komen hersenen meer in de bewustzijnstoestand, worden de vier hersengolven gelijkmatig geactiveerd en komen bloed- en hartfrequentie meetbaar in balans. Goed voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

TTouch is geschikt voor alle dieren, ongeacht leeftijd, ras en achtergrond. Met TTouch wordt de relatie tussen baas en dier verbeterd en gaan ze elkaar beter ‘verstaan’. Ook helpt het bij de socialisering en is het naast lichamelijk voordeel een goede methode bij angst (zoals onweer of vuurwerk), pijn (zoals gewrichtsproblemen) en agressie.

Met Maatjes Maatwerk krijg je weer contact met je dier!